De befriede Foto: Karoline Lieberkind.

De befriede

Af Knud Overgaard Pedersen / Underholdning - vi anbefaler / 05/11/2019

Næste år er et dobbelt jubilæumsår. 75 år for den tyske besættelse af Danmark og 70 år siden vi blev befriet igen. Den anden verdenskrig er et af de mørkeste kapitler i vores nyere historie, og jeg husker, hvor meget den fyldte, da jeg gik skole.

 “Vi må aldrig glemme Hitler, nazismen og holocaust” var i mange år et mantra i folkeskolens historietimer. Og alligevel er det som om, at krigen er meget langt væk. Ekstrem højrenationalisme vinder frem i mange lande, og nu hvor stort set alle frihedskæmpere er døde, er der få autentiske stemmer tilbage til at holde historien levende og præsent.

På Teater Republique tager de forskud på jubilæumsåret med forestillingen De Befriede. Et nyskrevet krigsdrama af Lucas Svensson, eller måske nærmere en thrillerkomedie, der lokker flere smil frem på læben end kuldegysninger over krigens barske virkelighed. Det er samme hold, som spiller “Lehmann Brothers” i Emmet Feigenbergs fine lille ensembleeksperiment. Dog har Henrik Lykkegaard, Johannes Lilleøre og Anders Budde Christensen til denne forestilling fået fremragende selskab af Signe Egholm Olsen.

Det starter med en død mand i 1981. Mord eller selvmord? Vi ved det ikke, men det er begyndelsen på en udfordrende efterforskning, der sender tråde tilbage til besættelsestidens Østerbro med et meget stort persongalleri, så man skal holde ørerne stive og tungen lige i munden for at følge med, når scenografien kører rundt og årstallene skifter. Man hjælpes godt på vej af de smukke grå hverdagsprojektioner og barske krigsbilleder, der vises under besættelsestiden. Mens Tommy Seebachs “Krøller eller ej” sætter stemningen i 1981.

De Befriede har meget på hjerte i Egill Pálssons veloplagte iscenesættelse. Frihedskamp og værnemagt. Personhistorier og -tragedier. Overlevelsesstrategier og -dilemmaer. Og forskellige definitioner på frihed og befrielse. Der spilles fremragende og morsomt skuespil på scenen, og mordgåden er godt udtænkt, men tekstens mange flash frem og tilbage spænder desværre mere ben for sammenhængen i den rigeligt lange forestilling til, at jeg kunne holde koncentrationen til sidst.

Teater Republique, Østerbro Teater til 12. december.

Manuskriptforfatter: Lucas Svensson. Instruktør: Egill Pálsson. Medvirkende: Henrik Lykkegaard, Signe Egholm Olsen, Johannes Lilleøre og Anders Budde Christensen. Scenograf: Magda Willi. Kostumedesigner: Karin Betz. Oversætter: Niels Brunse. Lyddesigner: Morten Frank og Anders Munch Amdisen. Lysdesigner: Brian Njie. Videodesigner: Søren Knud. Forestillingsfotos: Karoline Lieberkind.


Anmeldelsen er skrevet af Knud Overgaard Pedersen, der er teateranmelder og kulturblogger på Facebookbloggen KOP kultur.
Han har en særlig kærlighed til skuespillet, men holder også meget af musical, performance og moderne dans. Er exam.art. i dramaturgi og til dagligt ansat på Nationalmuseet, så der er dømt kultur fra morgen til aften hele året rundt.

Tags

Leave a comment

Please publish modules in offcanvas position.