Så længe mit hjerte slår Foto: Thomas Petri.

Så længe mit hjerte slår

Af Knud Overgaard Pedersen / Underholdning - vi anbefaler / 30/10/2019

De fleste af os der var børn i 1980’erne er vokset op til tonerne af Giro413. Det var i hvert fald tradition i mit barndomshjem, at vi lyttede med, når søndagsfrokosten var på bordet. Radioprogrammet der samlede danskerne og ovenikøbet havde et velgørende formål. Og det er også Giro413’s fortjeneste, at jeg kan (uhyggeligt) mange sange og revyviser udenad fra enden til anden.

Scenen er sat omkring sygeplejersken Anne. Singlepige. Midt i livet. Med en moderbinding så hun i alt for mange år er blevet boende hjemme hos forældrene. En dygtig og empatisk sygeplejerske. Den pæne pige, der ikke siger nej til at tage ekstra vagter. Og håbløst forelsket i den høje, flotte overlæge, der ligner Gustav Winkler. En letbenet lægeroman, der kan læses hver uge i Familie Journalen, hvor handlingen kædes sammen af Giro413’s evergreens, når vi følger Anne, overlægen og patienterne fra vugge til grav.

Det er en fornøjelse at høre mange af de gamle schlagere. “Er du dus med himlens fugle”, “Lille sommerfugl”, “Gem et lille smil...” og dejlige “Dansevise”. De fleste arrangeret, så de umiddelbart genkendes. Et par stykker har fået helt nye og overraskende arrangementer. Mens for mange er sat så langt ned i tempo, at det bliver rigeligt staccato til min smag. Og så min favorit som barn: “I en seng på hospitalet”, der fik mig til gyse, fordi den var så sørgelig og grum. Her spøger den i kulissen, når den gennemsigtige pige viser sig for Anne.

Marie Mondrup er fremragende som den godmodige Anne. Hun synger dejligt og få kan skifte fra gumpetung mut til flagrende begejstret på et splitsekund som hun. Og så har hun alligevel den nødvendige autoritet (i en grad så jeg jublede indeni), når hun endelig siger fra overfor alt og alle. Tom Jensen er overlægelækker og den store crooner, der synger og charmerer trusserne af Anne. Og én af dansk teaters største stemmer, Rasmus Fruergaard, spiller krigshelten, der har mistet et ben. Jeg synes ikke helt, at instruktøren Heinrich Christensen får nok ud af hans fantastiske stemme. Men det vi får er virkelig godt. Resten af castet synger ærligt talt for dårligt til at kunne bære en musikforestilling.

Idéen holder egentlig meget godt. Sangene illustrerer fint historien, selvom nogle valg virker mere naturlige end andre. Og flere scener går direkte i hjertet, som når demente Hedvig ulykkeligt leder efter Carl, der er død for mange år siden. Sonja Oppenhagen og Troels II Munk er rørende, da de genforenes i kærlighed og omfavnes af himmerigets guldlametta. Men stemmer til musikdramatik rækker det ikke længere til.

Odense Teater og ”Så længe mit hjerter slår” blev sidste år nomineret til en Reumert for bedste musikforestilling. Og det er også en fin forestilling, men jeg har svært ved at se den store hyldest fra min stol i salen, når halvdelen af stemmerne ikke matcher musikken.

Så  længe mit hjerte slår turnerer lige nu i det meste af landet, inden den spiller på Folketeatret i begyndelsen af det nye år.

Folketeatret. Turne i hele landet 23. oktober til 17. december 2019 og Folketeatret fra 16. januar 2020 til 23. februar 2020.

Dramatiker og instruktion: Heinrich Christensen. Medvirkende: Marie Mondrup, Tom Jensen, Jesper Riefensthal, Rasmus Fruergaard, Morten Christensen, Troels II Munk, Sonja Oppenhagen, Søren Birch Plum og Marie Nørgaard. Scenografi og kostumer: Helle Damgård. Dyremasker: Karin Ørum. Koreografi: Rebekka Lund og Peter Friis. Kapelmester: Adi Zukanovic. Lysdesign: Lars Schou. Lyddesign: Jakob Ramskov-Pørtner. Foto: Thomas Petri.


Anmeldelsen er skrevet af Knud Overgaard Pedersen, der er teateranmelder og kulturblogger på Facebookbloggen KOP kultur.
Han har en særlig kærlighed til skuespillet, men holder også meget af musical, performance og moderne dans. Er exam.art. i dramaturgi og til dagligt ansat på Nationalmuseet, så der er dømt kultur fra morgen til aften hele året rundt.

Tags

Leave a comment

Please publish modules in offcanvas position.