Daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen ved Copenhagen Pride 2018. Daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen ved Copenhagen Pride 2018. Foto: Lone Israelsen / www.loneisraelsen.dk / ComingOut.

Farvel og tak, Lars Løkke

Af Brian Kjær Capkan, redaktør på ComingOut / Opinion / 01/09/2019

LEDER: Lørdag var en af de dage, hvor alle medieflader pludselig eksploderede, og gik i BREAKING mode. Årsagen var, at Venstres formand gennem 10 år tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen trak sig som partiformand.

Man kan være enig eller uenig i Venstres politik, og dermed i den politik, som tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen har stået for. Man kan endda have noget imod personen Lars Løkke, men det er svært at komme udenom, at han særligt i sin sidste periode som statsminister 2015 til i år har haft stor betydning for en positiv politisk udvikling vedrørende LGBTQ+miljøet.

Særligt i sin anden periode som statsminister fra 2015 til 2019 fremlagde Lars Løkkes regering en række initiativer til vedtagelse i Folketinget, som ville påvirke LGBTI+området. LGBT Danmark og Sabaah kom på Finansloven, og for første gang fik Danmark en minister for vores område, og der blev vedtaget en LGBTI-handlingsplan, som fik bred tilslutning i Folketinget.

Jeg har selv interviewet Lars Løkke et par gange, da jeg har redaktør på Out & About, og hver gang gav han sig tid, var inde i stoffet, nysgerrig og stillede vel nok flere spørgsmål til mig end jeg til ham.
Jeg har mødt ham et par gange efterfølgende - senest ved årets parade - og hver gang er han kommet hen og stukket på næven, og lige hørt hvordan det går.

Man kan lide hans og Venstres politik eller ej, men jeg synes faktisk at manden har varetaget sit embede med stort format, og vist sig som et menneske med format.

Mange i LGBTQ+miljøet bryder sig ikke om Lars Løkke Rasmussen, eller ”blå” politikere generelt, og kan liste utallige eksempler fra fortiden hvor diverse blå partier har stemt imod forbedringer for LGBTQ+miljøet. Det er en del af historien, og det skal vi ikke glemme.
Men er vi ikke snart kommet så langt, at vi kan glæde os over, at det borgerlige Danmarks største parti har rykket sin politik, og tager initiativ til forbedringer? Kan vi ikke også glæde os over, at Det Konservative Folkeparti er blevet så moderne, at de har en homoseksuel formand? Se på hvad konservative partier i det meste af Europa mener om den slags.

Og lad os da endelig glæde os over, at kampen for ligestilling på alle områder i samfundet giver resultater. Vi er LANGT fra i mål, men når et stort regeringsbærende borgerligt parti kan rykke sig, så viser det, at kampen kan vindes.

Sidst jeg interviewede Lars Løkke stille jeg ham blandt andet dette spørgsmål:
LGBT-miljøet har over en bred kam ikke glemt, at Venstre historisk set har stemt imod de fleste lovmæssige forbedringer for miljøet. Hvorfor skal vi tro på, at det bliver bedre nu?
”Det er rigtigt, at Venstre som parti nogle gange været for sen til at flytte sig. Men det har altid været sådan, at i alle LGBT-relaterede sager har der været nogen i partiet, der ville noget andet. Da jeg gik med i priden første gang, og lagde billeder på Facebook, var der stemmer i Venstres bagland, som stillede spørgsmålstegn ved, hvorfor deres formand rendte rundt på den måde med regnbuefarver. Men med mig som formand, så står Venstre rigtigere i denne sag, end vi har gjort tidligere”, svarede han.

Det vil for mig være Lars Løkkes politiske eftermæle som statsminister og formand for Venstre.

Please publish modules in offcanvas position.