Opfølgeren 'Fing mig' til succesen 'Call Me by Our Name' handler ikke så meget om Elio og Oliver, som man kunne ønske sig. Opfølgeren 'Fing mig' til succesen 'Call Me by Our Name' handler ikke så meget om Elio og Oliver, som man kunne ønske sig. Foto: PR.

Træg opfølger til succesen ‘Call me by Your Name’

K2_WRITER_BY Silja Nielsen, LGBT+ Biblioteket / Underholdning / Søndag, 19 April 2020 15:03

ANMELDELSE – ’Find mig’ er den længeventede fortsættelse fra 2019 af André Acimans roman ’Call Me by Your Name’. Nu for første gang anmeldt i et dansk LGBT-medie.

’Call Me by Your Name’ (også dansk titel, findes også hos LGBT+ Biblioteket, filmatiseret i 2017) handlede om Elio og Olivers kærlighedsforhold en sommer hvor Oliver boede på et stipendiat hos Elios familie.

Elios og Olivers kærlighed er også central i ’Find mig’, men på et mere tematisk plan og ad lange omveje.
Romanen består af fire stadig kortere kapitler, fortalt af tre forskellige personer og med år imellem.
Fra bagsideteksten og forlagets beskrivelse kan det virke som om bogen ikke handler så meget om Elios og Olivers forhold, som der lægges op til. Men det er alligevel det, de andre forhold i bogen nærmer sig.

Sidetalsmæssigt er det forholdet mellem Elios far Samuel og Miranda, der får mest plads med næsten halvdelen af bogen. Miranda er en fremmed som Samuel møder for første gang i toget til Rom for at besøge Elio. På få timer er de vildt forelskede i hinanden, og trods tvivl om hvorvidt deres følelser holder, kan de ikke forestille sig noget bedre end at tilbringe resten af deres liv sammen.

Hastigheden får sommerromancen i ’Call Me by Your Name’ til at virke gennemtænkt. Men den var skrevet som en hurtig livsændrende og aldrig afsluttet ungdomsforelskelse. Det virkede lidt provokerende og utroværdigt at Samuel og Mirandas forhold på samme tid var dybt eftertænksomt og meget pludseligt. Men det var også engagerende at læse om, hvordan de åbnede op for hinanden, og oplevede deres liv skifte kurs.

Samuel mødes til tider med Elio i Rom, hvor de sammen vandrer rundt og besøger steder, der har haft betydning for dem. Før Miranda og uden Oliver er der ikke meget andet at gøre end bare at vente og holde fast på fortiden.

Elio er vokset op, og er blevet en dygtig koncertpianist. Han møder Michel til en koncert, og de indleder et forhold, som er fint og respektfuldt, selv om Elios tanker stadig er hos Oliver. Michel har en opgave overladt fra sin døde far, som de sammen forsøger at løse, hvilket bidrager med en smule mysterieplot. Det handler om Michels fars døde ven, Léon, som de forsøger at finde ud af mere om, og som de bygger en fortælling op omkring. I den er Léon farens dobbelt så gamle elsker, som en tematisk afspejling af Mirandas og Samuels forhold, deres eget og til en vis grad Elios og Olivers, for måske kommer deres tid også igen.

Melankoli og fortrydelse er centralt i bogen, og det at være ude af trit med tiden, at ting sker på forkerte tidspunkter. Sproget er smukt, men præget af en vis tristesse:

”Nogle gange når dén hvis liv slutter, ikke engang at spille sit sidste kort. Skæbnen respekterer ikke altid det vi tror er slutningen på et liv. Den giver ens sidste kort videre til en anden. Det er den begrædelige sandhed vi alle sammen lever med.” (224).
’Find mig’ virker ikke som en direkte fortsættelse af ’Call Me by Your Name’. Jeg vil mene at ’Find mig’ godt ville kunne læses alene. Omvendt har jeg forstået det som at det brudte og omvejene er en del af bogens pointe. Min anbefaling af bogen er, at du skal læse den, hvis du ikke primært læser den for at læse om Elio og Oliver, eller er indstillet på kun langsomt at nå derhen.

Find mig (Find Me) / André Aciman / Rosinante & Co, 2019.

ComingOuts anmeldereksemplar af ’Find mig’ er doneret til LGBT+ Biblioteket under LGBT+ Danmark, hvor den kan lånes.

 

Please publish modules in offcanvas position.