Elias Sadaq. Elias Sadaq. Foto: forlagetgadefilosofi.

Stærk debut: Mit navn er Elias Sadaq

K2_WRITER_BY Brian Kjær Capkan / Underholdning / Tirsdag, 17 December 2019 14:47

I spændingsfeltet mellem religion, kultur og seksualitet står dansk-marokkanske Elias Sadaq. Det er der kommet stærk personlig lyrik ud af.

”Mit navn er Elias Sadaq. Jeg er dansk forfatter og poet”.
Sådan indleder Elias sin mail til ComingOut, hvor han fortæller om sit debutværk digtsamlingen Gadestreger. Ligesom indledningen på mailen er Gadestreger et personligt værk, en manifestation af Elias. Her er jeg. Jeg er, som jeg er. Take it or leave it.

Elias Sadaq er dansk-marokkansk, og født og opvokset i Gellerupparken i Aarhus – som også digteren Yahya Hassan er det.
Elias skriver digte, der kombinerer lyd og lyrik, og Gadestreger er en digtsamling der handler om forbudt kærlighed og om at gå sine egne veje uanset prisen.

Et af digtene, 18-02-2017, fremfører Elias Sadaq på en video, som netop er offentliggjort.
”Digtet er et kærlighedsdigt, hvori jeg erklærer min kærlighed som homoseksuel queer-muslimsk dansk-marokkansk mand, og fortæller historien, om første gang jeg blev forelsket i en mand”, fortæller Elias. ”Titlen på digtet er 18-02-2017, og er datoen for hvornår jeg sprang ud”.

Oplæsningen af digtet sker i sort rum, der er tomt på nær en stol. Intet forstyrrende, kun Elias og hans ord – og det er dybt bevægende i al sin enkelthed. Man mærker, hvor tungt og dybt emnet er for Elias. Man mærker Elias.
Han taler direkte til sine forældre. Versene indledes med ”Mama og baba” – mor og far – og tager os med på en rejse gennem sit liv, som han beskriver i et brev til forældrene.
Fra tankerne om hvad der mon sker bag de tunge betonvægge i ghettoen, hvordan han har bedt på blødende knæ for at forstå sig selv, og meningen med det hele.

”Jeg har bedt til mine knæ blødte om kap med mit knuste hjerte. Så I mig ikke?
Jeg har stirret ind i mørket hver dag, overbevist om det var det eneste sted jeg kunne finde freden, jeg aldrig kunne finde i mig selv. Fred for skammen, løgnene, frygte og hadet. Hadet til jer, hadet til min gud og hadet til mig selv.”

Det er dybt personligt og bevægende, og billedet på en ung muslimsk mand der har fundet styrke til at bekende sig selv, og stå fast på retten til at være den han er – overfor gud, sine forældre og resten af verden.

”Mama og baba. Jeg ønsker, at mit hjerte skal være mit eget igen. Jeg ønsker at føle mig hjemme her, på denne jord. Jeg ønsker at elske mig selv, og fylde mit liv med lys, blomster og ting der gror.
Til evig tid, jeres søn, Elias.

Se Elias Sadaq fremføre 18-02-2017 herunder.

Elias Sadaqs digtsamling kan downloades gratis på forlagets hjemmeside, eller direkte her. Den streames også på Spotify, YouTube, Applemusic med flere.

K2_TAGS

Medie

Elias Sadaq - 18-02-2017 (Official Music Video) forlagetgadefilosofi

Please publish modules in offcanvas position.