Sarajevo Pride 2019. Sarajevo Pride 2019. Foto: Screendump / Euro News.

Sarajevo Pride under massiv politibeskyttelse

K2_WRITER_BY Brian Kjær Capkan / Nyheder / Søndag, 08 September 2019 16:43

Søndag blev Bosnien-Hercegovina det sidste Balkan-land til at afholde en pride-parade.

Homoseksualitet er lovligt i Bosnien-Hercegovina, men homofobien og modstanden stortrives. Queer-festivaler i hovedstaden Sarajevo i 2008 og 2014 blev angrebet af en uskøn blanding af radikale islamister og højreorienterede hooligans.
Men 2019 blev året, hvor en decideret pride blev organiseret.
”Vi har planlagt en parade i meget lang tid, der har været brug for det, og vi mener, at det er det rette tidspunkt at føre det ud i livet”, siger en af personerne bag priden, Ena Bavcic, til nyhedsbureauet Reuters.
”LGBT-personer i Bosnien lever mere i det skjulte, når man sammenligner med andre lande i regionen, og er mere bange for at gå ud. Denne parade vil hjælpe folk til at forstå, at vi eksisterer, at vi er her, at vi er rigtige mennesker”.
Udfra TV-billeder vurderes det, at et par tusind deltog i paraden, der blev gennemført under beskyttelse af 1000 betjente.

Den amerikanske ambassadør i Bosnien-Hercegovina Eric Nelson er selv homoseksuel, og han annoncerede før paraden, at han ville deltage sammen med sin partner for at støtte det bosniske LGBT-miljø.

Forud for søndagens pride-paraden var der lørdag demonstrationer til fordel for såkaldte ”traditionelle familieværdier”.

TV-stationen Euro News sendte live fra paraden, og den udsendelse kan du se herunder.

 

Medie

Live | Sarajevo, Bosnia hosts first gay pride parade euronews (in English)

Please publish modules in offcanvas position.