Til venstre Doris Pollas i 2018 og til højre i tiden omkring stiftelsen af Kredsen af 1948. Til venstre Doris Pollas i 2018 og til højre i tiden omkring stiftelsen af Kredsen af 1948. Foto: Dan Bowring / ComingOut / Privat.

Æres-AXGIL til ikonisk ’drengepige’

K2_WRITER_BY Brian Kjær Capkan / Nyheder / Onsdag, 30 September 2020 14:53

DANISH RAINBOW AWARDS - Æresprisen ved Danish Rainbow Awards gik til den mest oplagte nulevende kandidat, den nu 96-årige medstifter af LGBT+ Danmark, 'drengepigen' Doris Pollas.

 
Bestyrelsen i Rainbow Business Denmark har gjort det – for denne skribent – eneste rigtige og naturlige, nemlig at tildele årets ærespris med Danish Rainbow Awards til den 96-årige Doris Pollas.
Doris kunne desværre ikke selv være til stede i Cirkusbygningen, men ComingOut fangede hende om formiddagen på fastnettelefonen i hjemmet i Silkeborg. 
 
Stort tillykke med den fornemme pris Doris. Hvordan har du det?
"Åh tusind tak. Ved du hvad? Jeg har det rigtig godt."
 
Hvad siger du til at have fået Danish Rainbow Awards ærespris?
"Det er jeg meget lykkelig for, men desværre kan jeg ikke komme over og sige tak for den. Det er en lang tur alderen taget i betragtning, du ved. Men nu er det også slut. Nu trækker jeg mig tilbage," griner den 96-årige Doris, som fremstår knivskarp og livsglad, når man taler med hende.
 
Du går jo glip af at møde Kronprinsessen, er det ikke ærgerligt?
"Joo, men hun er da vældig velkommen herovre," griner Doris hjerteligt, hvorefter hun fortæller, at hun nu er lige så gammel som vennen Axel Axgil blev.
"Så kan jeg da snart ikke nå længere."
 
 
I tidligere interviews har Doris fortalt, hvordan det i 1948 var vennen Axel der inviterede hende til den stiftende generalforsamling i Kredsen af 1948, som i dag hedder LGBT+ Danmark. I en årrække var hun kasserer i foreningen, og dermed helt inde i kernen af den første organiserede regnbuebevægelse i Danmark. Senere trak hun sig tilbage, og levede et roligt liv udenfor regnbuemiljøet, indtil hun i august 2018 pludselig dukkede op mere eller mindre ud af det blå, som æresgæst ved LGBT Danmarks 70 års jubilæum på Københavns Rådhus.
Forhistorien er ganske morsom. I forbindelse med stiftelsen af LGBT Silkeborg tog medstifter Alice Slyngbom kontakt til LGBT Danmarks daværende forperson Peder Holk Svendsen, og fortalte, at de ovre i Silkeborg havde en medstifter af landsforeningen gående rundt i levende live. Det kom bag på alle, og i huj og hast blev Doris og Alice inviteret med til jubilæet.
I den anledning holdt Doris en kort tale, hvor hun blandt andet fortalte, at hun har to højdepunkter i sit liv. Den dag Kredsen af 1948 blev stiftet, og selv samme dag, hvor hun var med som æresgæst ved jubilæet.
Du kan se den bevægende tale allernederst på siden herunder. Optagelserne er ikke vist før.
 
Siden Doris Pollas' deltagelse i LGBT Danmarks jubilæum har hun i det små genoptaget sit aktivistiske virke, og har medvirket i interviews på både TV og trykte medier, hvor hun åbent har fortalt om sit liv. I den forbindelse omtaler hun altid sig selv som en 'drengepige'. Det kan måske virke underligt på nogle i dag, men det var helt almindeligt i hendes ungdom.
 
I august 2018 interviewede denne skribent Doris Pollas til Out & About, hvilket bragte hende på forsiden af det hedengangne magasin. Det var hun meget stolt over, og hun har i flere interviews efterfølgende omtalt interviewet og forsiden. Du kan læse artiklen her.
 
Doris markerer den fornemme pris ved en privat frokost fredag, hvor hun får overbragt statuetten AXGIL-prisen, der er navngivet efter ungdomsvennen Axel Axgil.
 
Danish Rainbow Awards 2020 sendes på TV 2 ZULU og TV 2 PLAY fredag den 2. oktober.
 

Medie

Doris Pollas taler ved LGBT Danmarks 70 års jubilæum. ComingOut

Please publish modules in offcanvas position.