Nok er nok – Kjoleaktion mod hadforbrydelser

Nok er nok – Kjoleaktion mod hadforbrydelser

K2_WRITER_BY Brian Kjær Capkan/Pressemeddelelse / Nyheder / Lørdag, 30 maj 2020 21:10
HADFORBRYDELSER – Regnbuemiljøet i fælles opråb: Der er kæmpe mørketal for hadforbrydelser mod os. Aktion ved Christiansborg på tirsdag. Mød op i kjole.

I 2018 registrerede politiet 74 hadforbrydelser rettet mod LGBTQI+personer i Danmark. Ifølge aktivister og organisationer, der beskæftiger sig med LGBTQI+rettigheder er tallet langt højere. Derfor indkalder de til aktion foran Christiansborgs slotsplads tirsdag den 2. juni kl. 16.00.

”Jeg er blevet spyttet på, jeg er blevet truet med kniv, og jeg er blevet slået ned flere gange”. Sådan lød overskriften på en DR artikel, hvor tre personer fortæller om deres oplevelser i det offentlige rum, og hvordan de er blevet sprogligt og fysisk overfaldet på baggrund af deres kønsudtryk.

Samtidig udgav TV2 Echo også en video med Aleksander, der fortæller hvordan folk behandler ham, når han går rundt i kjole i København. Videoen er allerede set af over en kvart million danskere og har inviteret til debat om, hvorvidt man i Danmark frit kan være og udtrykke sig som man vil uanset kønsidentitet. En debat der fik aktivisterne Elijah Kashmir Ali og Mizz Privileze til at reagere: 

“Ofte taler medierne kun om LGBTQI+rettigheder i august, hvor der afholdes Copenhagen Pride Week. Men vores kamp og ret til at være i det offentlige rum uden frygt for had er ikke sæsonbestemt. Vi og vores venner møder had dagligt. Vi vil ikke længere se på, mens deres lys slukkes”. 

“Mød op i kjole og vis din solidaritet”
De to aktivister indkalder derfor i samarbejde med Copenhagen Pride og andre organisationer til handling:
“Vi beder alle tage kjole på nu på tirsdag for at vise deres solidaritet og gøre op med forestillingen om, at der er en rigtig måde at udtrykke sit køn på. Aleksander er kommet i fokus, men vi inviterer til en kamp for alle, der ikke lever op til normerne for køn og kønsroller - og vi inviterer alle med, der ikke ønsker at leve i et samfund, hvor der er forventninger til, hvordan man skal se ud og udtrykke sig på baggrund af sit køn,” fortæller de to aktivister, der sammen med andre aktivister i regnbuemiljøet, har brugt deres Instagram til at mobilisere personer landet over i debatten under hashtagget #LevOgLadLeve.

Aktionen foregår på Christiansborgs Slotsplads tirsdag den 2. juni kl. 16.00 og vil bestå af performances og andre elementer, der kendes fra pride demonstrationer og vil både være “en fejring og markering af retten til at eksistere i det offentlige rum”. Arrangørerne opfordrer også til at lave lokale aktioner landet over.  

Aktionen er støttet af organisationerne Amnesty International Danmark, Copenhagen Pride, LGBT+ Danmark, LGBT+ Ungdom, Sabaah, Sex & Samfund, Mino Danmark, MIX Copenhagen og DareGender.

Tusinder af årlige hadforbrydelser
Ifølge LGBT+ Danmark modtager de ugentlige henvendelser om diskrimination i det offentlige rum.

I Rigspolitiets rapport om hadforbrydelser fra 2018 kan det konkluderes på baggrund af deres offerundersøgelse, at “3 % af voldsofrene angiver, at volden mod dem var motiveret af homo- eller transfobi. Det svarer til, at mellem 1.500 og 2.500 personer mellem 16 og 74 år årligt udsættes for vold på baggrund af deres seksuelle orientering. Der er ligeledes 3 %, der angiver, at volden begået mod dem måske skyldtes homo- eller transfobi”.

Praktiske hensyn under tirsdagens aktion
Forsamlingsforbuddet under den igangværende coronakrise gælder ikke politiske aktioner. Aktionen er anmeldt og godkendt af politiet. På Christiansborg Slotsplads vil frivillige guide deltagerne til hvordan de bedst muligt kan deltage i aktionen, og hvor du kan stå, så der også holdes afstand. Arrangørerne anbefaler at følge Sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

Du finder aktionen som begivenhed på Facebook her. Meld dig til, invitér dine venner, og del begivenheden – sammen er vi stærkest! 

 

Please publish modules in offcanvas position.