EU-undersøgelse afslører dansk diskrimination af LGBTI-personer

EU-undersøgelse afslører dansk diskrimination af LGBTI-personer

K2_WRITER_BY Brian Kjær Capkan / Nyheder / Fredag, 15 maj 2020 12:24

LIVSVILKÅR – 140.000 europæere har deltaget i en ny undersøgelse af LGBTI-personers livsvilkår. Undersøgelsen er den største af sin slags, og den afslører både store udfordringer og ikke mindst store regionale forskelle.

I Danmark bryster vi os ofte af, at vi er kommet langt i kampen for LGBTI-personers rettigheder. Alligevel møder danske LGBTI-personer stadig diskrimination og chikane. Det viser en ny undersøgelse fra EU's Agentur for Grundlæggende Rettigheder. Her kan man blandt andet læse, at 31 % af undersøgelsens danske deltagere har oplevet diskrimination i løbet af det seneste år, mens 29 % har oplevet at blive chikaneret.

”Diskrimination på baggrund af seksualitet og kønsidentitet er helt og aldeles uacceptabelt. Selvom Danmark tidligere har været et foregangsland, når det handlede om juridiske fremskridt, så er det tydeligt, at der stadig er et stykke vej tilbage, før LGBTI-personer kan leve et liv uden diskrimination, fortæller Marianne Vind (S), der er medlem af Europa-Parlamentet og den tværpolitiske LGBTI-gruppe til ComingOut.

EU-parlamentariker Marianne Vind (S). Foto: European Union 2019 - Source: EP/Philippe Bussin.

Endnu værre står det dog til i andre dele af EU. I Letland er det således 44 %, der er blevet chikaneret i det seneste år, mens 47 % af de polske LGBTI-personer er blevet diskrimineret. Det er en generel tendens i undersøgelsen, at der er store regionale forskelle. 

”Det er alarmerende, at der stadig er steder i EU, hvor næsten hver anden LGBTI-person ikke kan få lov til at leve frit. Især fordi det også går den forkerte vej flere steder. I Polen har flere byer for eksempel erklæret sig som LGBTI-fri zoner, og det skaber grobund for hadforbrydelser og stigmatisering, forklarer Marianne Vind.

Undersøgelsen tæller besvarelser fra mere end 140.000 deltagere på tværs af EU-landene, og man kan selv gå på opdagelse i undersøgelsens tal her.

K2_TAGS

Please publish modules in offcanvas position.