Får Danmark sin første strand-pride? Muligheden er tættere på end nogensinde før. Får Danmark sin første strand-pride? Muligheden er tættere på end nogensinde før. Foto: Modelfoto.

Ny pride: Får Danmark sin første strand-pride?

K2_WRITER_BY Brian Kjær Capkan / Nyheder / Tirsdag, 25 Februar 2020 11:37

Pridebevægelsen er for alvor ved at sprede sig i Danmark, og nu melder endnu en by sig på Pridelandkortet, og det vil for mange være uventet.

Ringkøbing! Helt ude ved Ringkøbing Fjord hvor vinden bider, og de ældre generationer er dybt religiøse, og ofte ikke siger mere end højst nødvendigt – men sikkert tænker deres. Som alle andre.

Fordomme om Vestjylland og vestjyderne er der nok af. Men det er naturligvis langt fra den endegyldige sandhed om Vestjylland. Her har man i Ringkøbing-Skjern Kommune netop haft en debat om, hvordan man bedst får skabt et inkluderende fællesskab.
”For to år siden skrev en bekendt et indlæg til det lokale dagblad om, hvordan han havde en følelse af at stå alene som homoseksuel i kommunen”, fortæller Emil Sloth Sig mandag aften til ComingOut. Emil står i spidsen for projektet indtil den stiftende generalforsamling til marts, og han fortæller begejstret om priden, som man kalder Pride i Vest.
”Med en Pride i Vestjylland vil vi arbejde for, at man ikke skal føle sig uden for fællesskabet i kommunen, fordi man er homoseksuel, eller på grund af sit køn eller kønsidentitet”, fortæller han.

Vil fejre mangfoldigheden
”Skulle der være nogen i kommunen, der har noget imod folk på grund af deres seksualitet eller kønsidentitet, så vil vi med en Pride også vise dem, at det regnbuefarvede sammenhold, sprænger ethvert forsøg på social kontrol”, lyder det fra Emil Sloth Sig om foreningen, som med en pride vil ”fejre det mangfoldige fællesskab, som vi finder i den frie kærlighed til hinanden og os selv”.

Inspireret af Copenhagen Pride
Foreningen bag Pride i Vest blev startet i slutningen af 2019 af en lille gruppe fra hele Ringkøbing-Skjern kommune, som alle var inspirerede af, hvordan Copenhagen Priden formåede at skabe et festligt, åbent og livsbekræftende fællesskab, der samtidig satte fokus på vigtige problemstillinger omkring kønsdiskrimination, social kontrol, og mentale sundhed i LGBT+miljøet.

”Vi synes det er vigtigt med en Pride i Ringkøbing, fordi vi oplever mange fordomme om, at der i Vestjylland ikke er plads til forskellighed, og at vi vestjyder generelt skulle have noget imod mennesker på grund af deres kønsidentitet, race eller seksualitet. Den fordom vil vi gerne gøre op med. I Ringkøbing-Skjern Kommune er der masser af plads, både i landskabet og i fællesskabet uanset om du er ham, hen eller hende, om du er hetero, homo, bi eller transperson. Det skal der ikke være nogen tvivl om. Med en Pride arbejder vi for, at alle der vokser op her, bor her, eller kommer på besøg kan føle sig velkomne”, uddyber Emil Sloth Sig, som ikke lægger skjul på, at han selv er heteroseksuel.
”Jeg er født og opvokset i Ringkøbing, hvor jeg bor med min kone Karen. Jeg har i øvrigt tilbragt et ikke helt beskedent antal aftener med min farbror på herrebarer i hans varme københavnske omgangskreds”, fortæller han, og afslører et godt kendskab til dele af LGBTQ+miljøet.

Kommunen har givet penge
Emil Sloth Sig arbejder til daglig som frivillighedskoordinator i Ringkøbing-Skjern Kommune, og har derfor kendskab til det snørklede kommunale system. Han har hjulpet foreningen med at sende de rigtige ansøgninger, og det har givet resultat. Pride i Vest kan begynde sine aktiviteter med støtte fra kommunen fra dag ét. Ofte er det omvendt, og for mange pride-initiativer går tiden med at kæmpe for en økonomisk base.

Senest i 2021
Men hvornår finder Pride i Vest sted?
”Først skal vi have foreningen på plads, og så begynder vi planlægningen. Men det bliver senest i sommeren 2021”, fortæller Emil Sloth Sig, som inviterer alle interesserede med til generalforsamling den 11. marts.
”Vi er stadig i den helt spæde start, så hvis man kommer med i foreningen nu, kan man være med til at forme Priden med hensyn til om det skal være på stranden eller igennem gågaden, hvem der skal tale og spille og så videre.”

Alle velkomne til generalforsamling
Før arbejdet med Pride i Vest rigtig kan komme i gang, skal foreningen gennem en generalforsamling. Den finder sted onsdag den 11. marts klokken 19.00 i Medborgerhuset i Ringkøbing. Alle der gerne vil høre om foreningens arbejde, eller selv deltage i Pride-arbejdet er meget velkomne.

Hvis du er interesseret i at høre mere, men er forhindret i at møde op til generalforsamlingen, er du meget velkommen til at kontakte Emil Sloth Sig på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Du kan følge Pride i Vest på Facebook her.

Pride i Vest / Generalforsamling / onsdag den 11. marts klokken 19.00 / Medborgerhuset i Ringkøbing.

Please publish modules in offcanvas position.