Forperson for Copenhagen Pride Lars Henriksen. Forperson for Copenhagen Pride Lars Henriksen. Foto: Wilfred Gachau / www.wilfredgachau.com / ComingOut.

Copenhagen Pride forrest med støtte til pride-nødfond

K2_WRITER_BY Brian Kjær Capkan / Nyheder / Onsdag, 08 Januar 2020 14:31

De europæiske pride-organisationer markerer sammenhold forud for en stor konference for pride-aktivister i Polen, og opretter nødfond der kan hjælpe lokale pride-arrangører under pres. Copenhagen Pride går forrest med en donation på 2000 euro.

En nødfond er blevet oprettet for at støtte pride-arrangører efter flere prides har været udsat for angreb i 2019. Intet tyder på at modstanden bliver mindre i 2020.

Flere ledende europæiske pride-organisationer har bidraget til fonden forud for en konference for polske pride-aktivister i næste uge.
”Vi er mere end glade for at være vært for aktivister fra hele Polen og diskutere vores situation, hvilket er meget vanskeligt. Det er 2020, og vi bor stadig i et land, hvor lokale regeringer erklærer 'LGBT-fri zoner', og deler samfundet. Vi er nødt til at kæmpe for vores grundlæggende frihedsrettigheder og takket være støtten fra EPOA og andre organisationer fra Europa, vil vi være i stand til at gøre det”, siger en talsperson fra konferencen, der afholdes den 18. og 19. januar.

Europæisk sammenhold
The European Pride Organizers Association (EPOA) samler omkring 140 europæiske pride-organisationer, og de forsøger i disse dage, at mobilisere deres medlemmer forud for konferencen, for at støtte deres polske kolleger, som møder hård modstand på mange niveauer i samfundet.
I de sidste 12 måneder har adskillig polske byer forsøgt at forbyde lokale prides, som i Polen ofte kaldes ligestillingsmarcher. I byen Białystok udviklede marchen sig til optøjer med adskillige sårede, efter politiet nægtede at beskytte marchen.

Kristine Garina er forperson for EPOA, og desuden arrangør af Baltic Pride i den lettiske hovedstad Riga, og hun siger om konferencen:
”I 2020 er det ti år siden Warszawa var vært for EuroPride, hvilket for mange var et signal om nye tider i Østeuropa. Det er chokerende og dybt skuffende, at vi et årti senere stadig skal kæmpe for basale frihedsrettigheder, men vi lader os ikke afskrække, og vores medlemmers økonomiske støtte viser, hvor vigtigt emnet er for alle i pridebevægelsen”.

Copenhagen Pride går forrest
De første bidrag til fonden kom fra Copenhagen Pride, der donerede 2.000 euro (cirka 15.000 kr.), og Pride in London og Sydney Mardi Gras (Australien), som hver donerede 1.500 euro. EPOA bidrog selv med 2.000 euro fra sin solidaritetsfond.

Copenhagen Prides forperson Lars Henriksen siger om støtten:
”Vi er blevet chokeret over at høre om de erklærede LGBTI-fri zoner i vores naboland. Dette svarer til historier, vi voksede op med om nazitiden, hvor områder også blev erklæret befriet fra en gruppe medborgere. Jeg havde aldrig troet, at jeg ville opleve denne skammelige historie gentage sig, som den gør i Polen nu. Da jeg som barn lærte om Holocaust, var de spørgsmål, der altid opstod: hvorfor gjorde ingen noget for at modsætte sig antisemitismen? Og hvad ville jeg have gjort under lignende omstændigheder? Vi kan ikke forsvare os med ikke at vide eller ikke være forberedt. Nu er det tid til at handle. Jeg er derfor enormt stolt på vegne af Copenhagen Pride at støtte vores kolleger i Polen. Dette er et signal til det polske LGBTI+samfund om, at vi ved, hvad der foregår, og at vi står sammen med jer i solidaritet.”

Please publish modules in offcanvas position.