Brøndbys polske anfører Kamil Wilczek med regnbueanførerbindet i kampen mod AaB den 18. august 2019. Brøndbys polske anfører Kamil Wilczek med regnbueanførerbindet i kampen mod AaB den 18. august 2019. Foto: Screendump / YouTube.

Brøndbys anfører: Kunne ikke lide regnbueanførerbind

K2_WRITER_BY Brian Kjær Capkan / Nyheder / Torsdag, 02 Januar 2020 11:23

Det var mod hans vilje, da Brøndbys polske anfører Kamil Wilczek løb på banen med et regnbueanførerbind som en del af kampagnen mod homofobi i dansk fodbold. Kamil Wilczek er ikke den første polske fodboldspiller i Danmark med et anstrengt til homoseksuelle.

”I Danmark er beskyttelsen af homoseksuelle på et højere niveau end i andre lande. Det kan mærkes, og de prøver ofte at påtvinge andre den stil. Det passer ikke alle. Jeg kan ikke lide at blive pålagt ting. Jeg har mine holdninger. Det betyder ikke, at jeg kan lide nogle mere end andre,” forklarer Kamil Wilczek i det polske tv-program Po Gwizdku.

31-årige Kamil Wilczek taler om Superligaens sjette spillerunde i august 2018, hvor Brøndby tog imod AaB. Samtlige anfører i Superligaen bar et regnbuefarvet anførerbind, ligesom hjørneflagene var afløst af regnbueflag. Derudover havde flere klubber lavet andre tiltag.
Det skete i anledning af Copenhagen Pride i et samarbejde mellem DBU (Dansk Boldspils Union), Kvindedivisionsforeningen, Spillerforeningen og Divisionsforeningen i en kampagne mod homofobi og andre former for diskrimination i dansk fodbold.

Hvis oversættelserne fra tv-programmet er korrekte – og det må vi gå ud fra at de er – så fremstår Kamil Wilczek som en plaget mand:
”Med danskere er det sådan, at hvis du ikke gør det, så vil de gøre dig til en homofob eller en dårlig person. De tror, at du er uenig i det, de tror på. På et tidspunkt prøvede de bare at pålægge mig noget. Jeg kunne ikke lide det. Det handlede om farverige anførerbind,” fortæller han ifølge BT i tv-programmet inden han alligevel påstår at han ikke har et problem med det:
”Jeg har ikke et problem med det, men jeg kan ikke lide, når nogen pålægger mig det.”

Trods sin modvilje bar Kamil Wilczek alligevel det regnbuefarvede i kampen, som Brøndby vandt 2-1.
”Jeg gjorde en undtagelse, fordi jeg ikke kan lide, hvordan nogen mennesker opfører sig over for andre.”
Om han med det sidste tager afstand fra homofobien i dansk fodbold, eller om han taler om sig selv er usikkert.

Kamil Wilczek har været en af efterårets helt store profiler, og topper Superligaens topscorerliste med hele 17 scoringer.

Bøssehaderen Arek Onyszko
Det er ikke første gang en polsk fodboldspiller, gør sig uheldigt bemærket i Danmark.
Målmanden Arek Onyszko spillede i flere år i Danmark for først Viborg og derefter OB og siden FC Midtjylland. Han blev i 2000 hædret som Årets Målmand i dansk fodbold.
Men den danske karriere endte brat med en fyreseddel i FC Midtjylland efter han udgav bogen ’Fucking polak’ i 2009. I bogen skriver han blandt andet:
”Jeg hader bøsser. Det gør jeg virkelig. Jeg synes, det er så fucking klamt".

Det gav ham tilnavnet Bøssehaderen i pressen, og var ikke foreneligt med FC Midtjyllands værdier, og udløste en fyreseddel. Ironisk nok var Arek Onyszko kommet til FC Midtjylland blot en uge efter, at han var blevet fyret i OB efter at have modtaget en dom for vold mod sin ekskone. Han mente dengang, at han kun blev dømt, fordi han ikke var dansker, og at sagen slet ikke ville være kommet for retten i Polen.
Arek Onyszko har aldrig fortrudt sine udtalelser i ’Fucking polak’.
”Jeg fortryder ikke noget overhovedet. Ingenting. Men jeg er overrasket over, at den her bog har haft så stor betydning. Jeg burde blive bedømt på at spille fodbold, for det er det, jeg får mine penge for. Jeg havde ikke drømt om, at nogle udtalelser jeg kommer med i en bog ville få så stor betydning for min fodboldkarriere” sagde Onyszko i 2010 til B.T.

Please publish modules in offcanvas position.