"Paradiset" af Elisabeth Ohlson Wallin. "Paradiset" af Elisabeth Ohlson Wallin. Foto: Svenska Kyrkan Malmö.

LGBT-altertavle fjernes fra svensk kirke

K2_WRITER_BY Brian Kjær Capkan / Nyheder / Fredag, 13 December 2019 12:09

Det vakte international opsigt, da Sankt Pauli Kirken i Malmø hængte et billede med LGBT-motiv op tæt på alteret. Nu fjernes det igen efter kritik og en nyfortolkning af motivet som forklaring.

Sankt Pauli Kirken i Malmø vakte opsigt, da man den 1. december indviede et kunstværk af den svenske billedkunstner Elisabeth Ohlson Wallin, som blev hængt op tæt på kirkens alter.
Billedet bærer titlen ”Paradiset”, og viser et bøssepar og et lesbisk par, og ligner et klassisk ”Adam og Eva-motiv”.
”Tavlen viser, at Guds kærlighed omfatter alle mennesker, og at alle mennesker er skabt i Guds billede. Dertil hører også mennesker, som er skabt til at elske andre mennesker af samme køn”, sagde præsten Helena Myrstener dengang til tv-stationen SVT.
Men ikke uventet rejste der sig kritik af billedets placering, og det fører nu til, at det fjernes, og bliver placeret udenfor kirkerummet.

Slangen i Paradis
”Vi har lyttet til kritikken. Og ved en nærmere analyse af billedet har jeg som ansvarlig for Svenska Kyrkan i Malmø besluttet at lade billedet få en anden placering end i kirkerummet, fordi det har for mange ubesvarede spørgsmål”, skriver sognepræst Per Svensson kryptisk i en pressemeddelse fra Sankt Pauli Kirke ifølge Berlingske.

Præsten afviser dog, at det er billedets to homoseksuelle par der er problemet. Slangen i Paradis – om man så må sige – er personen i træet bag parrene, som i en slangelignende dragt kigger ned på dem.
Ifølge Per Svensson er personen en transkvinde, og da slangen traditionelt set repræsenterer ondskab, kan motivet tolkes derhen, at transpersoner er onde, eller ligefrem inkarnationen af djævlen selv.
”Jeg indså i første omgang ikke billedets kompleksitet, men ved nærmere eftertanke og omhyggelig diskussion med ledelsen er der intet andet alternativ end at flytte billedet fra kirkerummet”, siger sognepræsten i en pressemeddelelse.

En uærlig kirke
Kunstneren Elisabeth Ohlson Wallin er lesbisk og mangeårig LGBT-aktivist, og hun giver ikke meget for argumentet, og kalder kirken ”uærlige”.
”Svenska Kyrkan har helt frem til i dag haft problemer med transpersoner, og at man så giver indtryk af, at man nu bekymrer sig om transpersoner, er et fejltrin, en uærlig måde at tage billedet ned på. Man vil senere i historien komme til at skamme sig over det. Årsagen til beslutningen er, at vi i Sverige ikke er modne til at have en altertavle med LGBT-relation, der er vi ganske enkelt ikke endnu”, siger Elisabeth Ohlson Wallin der nu lave et nyt billede, som hun vil tilbyde kirken.

K2_TAGS

Please publish modules in offcanvas position.