Formand forRainbow Business Denmark Carsten Volden under debatten "Let's talk about race" på Regnuepladsen den 16. august 2018. Til højre redaktør for ComingOut Brian Kjær Capkan. Formand forRainbow Business Denmark Carsten Volden under debatten "Let's talk about race" på Regnuepladsen den 16. august 2018. Til højre redaktør for ComingOut Brian Kjær Capkan. Foto: Screendump Watch Out / Pilu Ottosen / ComingOut.

Formandens løgn – redaktørens hykleriske selvcensur

K2_WRITER_BY Brian Kjær Capkan / Nyheder / Søndag, 10 November 2019 14:06

LEDER: Hvad skal vi egentlig med danske LGBTQ+medier, hvis de er konfliktsky, prægede af selvcensur og bange for at støde nogen?

Under Copenhagen Pride i 2018 fandt en debat sted i Debatteltet på Regnbuepladsen torsdag den 16. august kl. 16-16:45. Under titlen ”Let’s talk about race” handlede det meste af debatten om racisme i LGBTQ+nattelivet.

På daværende tidspunkt var jeg nyudnævnt redaktør for både Out & Abouts trykte magasin og hjemmeside, og havde sat mig på en bænk udenfor teltet, så jeg kunne overvære debatten.
I dagene op til debatten var en gammel sag om racisme på G*A*Y Copenhagen genoplivet på Facebook, og debatten havde været hård.
Rainbow Business Denmarks formand Carsten Volden var med i debatpanelet, som repræsentant for LGBTQ+barmiljøet. Også næstformand Niels Holm der også er bestyrer på Jailhouse, samt direktør for selskabet der udgiver Out & About, var til stede blandt publikum. Så begge mine chefer have bevågenhed for sagen.

Løgn
I debatten fremlagdes eksempler på oplevet racisme og diskrimination i LGBTQ+nattelivet, og i sine kommentarer påstår Carsten Volden, at ”vi har jo ikke været opmærksomme på problemet før nu”, og senere ”Jeg har simpelthen ikke haft fantasi til at forestille mig, at det har været et problem i LGBT-nattelivet”.

Løgn. En direkte løgn.

-Og det siger jeg, fordi jeg flere gange siden 2016 har diskuteret problematikken med Carsten Volden. Altså før den nævnte debat.
Diskussionen har fra min side gået på, at jeg gerne ville dække diskriminationen internt i miljøet. Han har argumenteret i mod, og bedt mig fokusere på ”de ydre fjender”. Begrundelsen var, at vi måtte holde sammen i miljøet, og ikke dyrke fnidder og fnadder. Jeg synes ikke, at racisme og diskrimination er fnidder og fnadder.

Du kan se hele debatten hos Watch Out her.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mine notater fra debatten - sikkert ulæselige for de fleste. Foto: Brian Kjær Capkan / ComingOut.

 

Så dér sad jeg så, og overværede min formand sidde og lyve i debatpanelet. Det var sådan set en god historie, men jeg konkluderede hurtigt, at dét turde jeg ikke skrive om. Det var kun under en måned siden, at jeg var blevet valgt som ny redaktør efter fyringen af Thomas Kristensen. En på alle måder ubehagelig proces, der blandt andet indebar et voldsomt skænderi mellem Carsten Volden og jeg på Jailhouse.

Så debatten om racisme og diskrimination i LGBTQ+nattelivet blev ikke dækket af Out & About i den omgang. Jeg turde ikke lægge mig ud med Carsten Volden på daværende tidspunkt, og at skrive en artikel der byggede på en løgn, ville jeg heller ikke. Så den blev slet ikke skrevet – og det skammer jeg mig over i dag.

Hvad skal vi med LGBTQ+medierne?
Og så er vi ved det helt store spørgsmål:
Hvad kan LGBTQ+miljøet bruge LGBTQ+medier til, som ikke kan/vil/må/tør forholde sig kritisk til de ting der foregår i vores miljø?

Efter næsten fire års arbejde i LGBTQ+medierne, er min holdning klar: Tandløse medier kan vi ikke bruge til noget. Hvis ikke vi – LGBTQ+medierne – tør tage fat i de hårde emner, og de emner som måske gør ondt, så har vi i mine øjne ingen eksistensberettigelse.

Jeg anerkender, at vi alle har yderst begrænsede ressourcer, men så må vi prioritere dem vi har. Jeg har valgt at bruge meget tid på Rainbow Business Denmark den sidste tid, for foreningen står bag lukningen af LGBTQ+miljøets eneste trykte medie. Måden det er sket på, og nogle af de øvrige ting der er foregået i foreningen, er så groteske, at det bør komme til offentlighedens kendskab. Det har jeg forsøgt at afdække med dokumenterede nedslag i enkeltsager og mere generelle beskrivelser.

Det er ikke meningen, at ComingOut udelukkende skal bringe den slags dybdegående historier, men vi gør det, når det er nødvendigt.


Brian Kjær Capkan
Redaktør

Please publish modules in offcanvas position.