The Future Is Female. Grafitti fra Kvindehusets port. The Future Is Female. Grafitti fra Kvindehusets port. Foto: Lone Israelsen / www.loneisraelsen.dk / ComingOut.

Transaktivister besætter Kvindehuset – lesbiske nægtet adgang

K2_WRITER_BY Brian Kjær Capkan / Nyheder / Mandag, 07 Oktober 2019 16:40

Gruppen ’Lesbiske Feminister’ blev lørdag mødt af en låst port og maskerede aktivister, da de ville afholde et møde i Kvindehuset i Gothersgade.

Lesbiske Feminister havde booket et lokale til lørdagens møde i Kvindehuset, og overraskelsen var derfor stor, da de blev mødt af en låst port. Bag gitterporten stod ifølge en øjenvidneberetning delt på Kvindehusets Facebookside en gruppe ”formummede unge mennesker”. Alle var maskerede på nær en talsperson, og de fremmødte lesbiske kvinder blev fotograferet med både kamera og mobiltelefoner. Det samme skete den anden vej, og nogle af disse billeder er delt på Kvindehusets Facebookside. Af billederne fremgår, at aktivisterne ikke var maskerede som påstået i opslaget.
Hvad aktivisterne vil bruge deres billeder til, vides ikke.

På det venstreorienterede medie Konfront omtales aktionen i en længere artikel:
”Lørdag den 5. oktober 2019 aktionerede en større gruppe queer- og transfeminister ved at blokere indgangen til Kvindehuset og dermed stoppe en lesbisk gruppe med anti-trans (eller trans-kritisk, som de selv udtrykker det) agenda fra at organisere sig i huset. Kvindehuset blev desuden dekoreret med klistermærker, banner og plakater ved porten udadtil.”

Hvem gruppen er, er uvist, men ifølge den omtalte beretning på Kvindehusets Facebookside gav aktivisternes talsperson udtryk for, at gruppen er internetbaseret. Artiklen hos Konfront er sædvanen tro ikke skrevet i en persons navn, men i dette tilfælde af ”en koalition af aktivister mod transfobi”.

I artiklen gives en analyse af koalitionens opfattelse af Lesbiske Feminister.

Kvindehusets hjemmeside står følgende om husets formål og værdier:
”Kvindehuset arbejder for at bekæmpe diskrimination baseret på køn og seksualitet. Vi ønsker at skabe et separatistisk rum for kvinder og transpersoner med et feministisk omdrejningspunkt, hvor man kan udvikle ideer, tanker og projekter. Kvindehuset skal være et fristed fra samfundets kønnede normer og diskrimination.”

Eskalerende konflikt
Lørdagens aktion kan ses som en eskalering af konflikten mellem visse grupper, hvor stridens kerne meget kort sagt handler om definitionen på det kvindelige køn og dermed også transkvinder. Konflikten har i Danmark indtil videre været holdt til voldsomme debatter på Facebook og andre fora, og det er – så vidt ComingOuts redaktion ved – første gang, at der bliver afholdt en fysisk aktion.

Kvindehuset er siden 1978 stilet til rådighed for den danske kvindebevægelse af Københavns Kommune. I 2018-19 blev den efterhånden nedslidte bygning gennemrenoveret med blandt andet nye vinduer, isolering og toiletter med mere. Prisen på 11 millioner blev delt ligeligt mellem Københavns Kommune og A.P. Møller Fonden.

Please publish modules in offcanvas position.