Jon Lee-Olsen er til daglig målmand i Rungsted Seier Capital, der sidste sæson vandt Metal Ligaen – Danmarks bedste ishockeyrække. Jon Lee-Olsen er til daglig målmand i Rungsted Seier Capital, der sidste sæson vandt Metal Ligaen – Danmarks bedste ishockeyrække. Foto: Rungsted Ishockey A/S.

Endelig: Første danske mandlige topatlet springer ud

K2_WRITER_BY Brian Kjær Capkan / Nyheder / Fredag, 04 Oktober 2019 07:43

For første gang springer en dansk mandlig homoseksuel topatlet ud.

”Jeg er homoseksuel”.

Det lyder så let at sige, og det er det sikkert også for mange homoseksuelle der ér sprunget ud. Men når det er allerførste gang, og man et par timer senere skal møde ind i omklædningsrummet, hvor stanken af sved og testosteron hænger tungt i luften, og skal præstere som elitesportsmand i en af de mest maskuline sportsgrene overhovedet, så er det vist naturligt, at man bruger lidt tid på at samle mod til sig.

For den professionelle ishockeyspiller Jon Lee-Olsen fra Rungsted Seier Capital tog det syv år fra familie og venner fik besked, til modet var der, og holdkammeraterne fik besked via en sms.

”Hej drenge. Jeg har noget, jeg gerne vil fortælle. Jeg er homo. Jeg håber, det er cool, og at det ikke kommer til at ændre noget”.

”Det var en kæmpeting. Det gav en underlig følelse i kroppen. Der var jo ingen vej tilbage bagefter”, fortæller 27-årige Jon Lee-Olsen torsdag aften i 'Go' aften LIVE' på TV2.

Men frygten for holdkammeraternes reaktioner viste sig at være ubegrundet, da reaktionerne efter et par minutter kom bippende ind på telefonen.
”De skrev, at de havde stor respekt for, at jeg turde sige det, og at jeg jo stadig bare var mig”, fortæller Jon Lee-Olsen.
Da Jon Lee-Olsen et par timer senere mødte ind til træning var reaktionerne også positive. Nogle gav et klap på skulderen og kom med støttende bemærkninger, og træningen forløb som den plejede.

Blev bedre
Jon Lee-Olsen er den første mandlige homoseksuelle professionelle ishockeyspiller der springer ud i Danmark, og den kun tredje i verden.
”Der er en risiko for, at nogle mennesker vil råbe efter mig, når jeg spiller kampe. Det skal man være klar til, og det kræver modenhed. Men jeg føler, at jeg er klar til at vise, at man sagtens kan være homo og spille ishockey”, siger Jon Lee-Olsen der vogter målet for Rungsted Seier Capital.

Med sin beslutning håber Jon Lee-Olsen, at kunne bane vejen for andre ishockeyspillere, der endnu ikke har modet til at komme ud af skabet.
”Jeg er sikker på, at der i fremtiden er andre, der står frem, og jeg håber, at jeg kan være med til at give andre modet til at tage springet”.
Og måske det ligefrem kan være fremmende for karrieren. For selvom holdkammeraterne ikke gjorde et stort nummer ud af sagen, har noget alligevel ændret sig på holdet.
”Jeg synes, der er mere åbenhed iblandt os nu. Nu kan vi tale frit om de samme ting fra hverdagen – uden filter”, fortæller Jon Lee-Olsen, og den åbenhed kan også ses på banen, fortæller holdkammeraten Nikolaj Rosenthal.
”Han spiller bedre nu. Det er, som om der er faldet en sten fra hans hjerte”, siger Nikolaj Rosenthal.
”Jeg har sindssygt meget respekt for, at han står frem. Han skal vide, at hele holdet står bag ham og har hans ryg”.

Opbakningen har givet Jon Lee-Olsen mod til at stå frem på nationalt TV foran hele landet.
”Jeg vil gerne vise, at der er masser af mennesker, der gerne vil støtte os. Man skal kunne spille den sport, man vil, og samtidig være åben om, hvem man er. Derfor er det vigtigt at stå sammen nu, hvis der er andre, der har det som mig.”

Der er endnu ingen homoseksuelle mandlige professionelle håndbold-, fodbold-, badmintonspillere eller cykelryttere der er sprunget ud i Danmark.

Please publish modules in offcanvas position.