Brian Kjær Capkan er ComingOuts redaktør, og giver i mediets leder udtryk for ComingOut holdninger til stort og småt i LGBTQ+miljøet. Brian Kjær Capkan er ComingOuts redaktør, og giver i mediets leder udtryk for ComingOut holdninger til stort og småt i LGBTQ+miljøet. Foto: Pilu Ottosen / ComingOut.

Homofobisk fortidslevn: LGBTQ’ere er seksuelle afvigere

K2_WRITER_BY Af Brian Kjær Capkan, redaktør på ComingOut / Opinion / Torsdag, 29 August 2019 18:45

LEDER: Forhenværende chefredaktør på Ekstra Bladet Bent Falbert springer ud som homofob i et indlæg i Ekstra Bladet, hvor han både latterliggør LGBTQ+personer, og omtaler os som ”seksuelle afvigere”.

Det er vist meget godt, at Bent Falbert er gået på pension, men kunne han ikke få sig en anden hobby, end at udgyde sine homofobiske holdninger om LGBTQ+personer til Ekstra Bladets læsere?

Lars Henriksen blev krænket
Men først lidt baggrund… Den 22. august lagde Copenhagen Prides forperson Lars Henriksen et opslag på Facebook, hvor han gik i rette med karakteren Smadremanden der spilles af Søren Østergaard fra Cirkus Nemo. I en reklame for det kommende show kommenterer Smadremanden blandt andet på sit eget publikums køretøjer: ”Der er jo kraftedeme ikke en eneste knallert. Hvorfor skal det være de bøsse-homo-autocampere?”

Lars Henriksen bryder sig ikke om brugen af ”bøsse” og ”homo” i en negativ sammenhæng, den holdning giver han udtryk for:
”Jeg protesterer! Jeg synes, det er krænkende! Jeg beder om, at det ophører! Jeg vil ærligt talt ikke finde mig i at blive latterliggjort og nej! Det er ikke fordi, jeg er tyndhudet, krænkelsesparat eller ikke forstår joken! Jeg synes bare overhovedet ikke, at det er morsomt!”

Og så skal jeg da nok love for, at Facebook viste sit værd som debatsted. 535 kommentarer har Lars Henriksens opslag udløst i skrivende stund, men også andre steder debatteres det. I de endeløse tråde får Lars Henrik både tæsk og opbakning. I dagene efter skrev både Berlingske og Ekstra Bladet om sagen.

En dybt forvirret homofob
Men nede i katakomberne under Politikens Hus trisser den gamle chefredaktør Bent Falbert rundt, og brygger sine indlæg på en blanding af fobier og usolgte aviser… eller sådan ser jeg ham for mig, når jeg læser det forvirrede indlæg, som han lægger navn til i tirsdagens udgave af pølsevognsavisen.
”Jeg holder med Smadremanden” er overskriften på hans indlæg, hvor han indledningsvist får vist sin uvidenhed:
”DER ER DÆLME lavt til loftet i Landsforeningen af Bøsser og Lesbiske, som nu om dage naturligvis hedder noget engelsk: LGBT, hvilket er en forkortelse af Lesbian, Gay, Bisexual and Transperson. (Damerne kommer trods alt først.)”

Suk… for det første hedder den tidligere Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske i dag LGBT Danmark. Men hvad skal Bent Falbert blande LGBT Danmark i ind i balladen for? De har intet udtalt i denne forbindelse, men han får da lige latterliggjort konstruktionen med sin bemærkning om ”damerne først”. Hvordan pokker skal den tolkes?

Når det kommer til Lars Henriksen, har Falbert heller ikke gidet gøre sig den ulejlighed at google sig frem til noget så simpelt som en titel. Lars Henriksen er forperson for Copenhagen Pride, ikke talsmand.

Seksuelle afvigere
”De seksuelle minoriteter har altid været sarte over at blive fremstillet humoristisk. Men nu er de helt tossede”.
Ja vi har jo været her før i så mange sammenhænge, men det allerværste ved Bent Falberts indlæg er slutningen. Personligt kan jeg kapere mange humoristiske udsagn og grov satire, men jeg bliver edderspændt rasende, når jeg læser den tidligere chefredaktørs sidste spark til LGBTQ+miljøet:

”Må vi lige have lov – tak – fortsat at gøre grin med hvem som helst, uden at spørge SEKSUELLE AFVIGERE om tilladelse?”

”Tak” Bent Falbert. ”Tak” på vegne af de tusinder af unge LGBTQ+personer, der dagligt slås med at definere sig selv, og som oven i det skal navigere blandt venner og families og samfundets heteronormative forventninger. De har nok af udfordringer i forvejen, og har ikke brug for at blive udråbt til ”afvigere” af en privilegeret stodder med sit på det tørre.

Homofobisk fortidslevn
Bent Falbert er et homofobisk fortidslevn men vi kommer desværre ikke uden om, at hans stemme stadig tæller, og at den høres af tusinder, hver gang han åbner munden. Er man i tvivl, så tag et kig i kommentarfeltet under indlægget. Det løber over af homofobi og svinske kommentarer, og sådan er det dagligt på Ekstra Bladet – og det få lov at stå. Der er ingen, der går ind, og rydder op.

Onsdag blev Bent Falberts indlæg ændret, så ”seksuelle afvigere” er erstattet af ”de involverede”. Det fremgår dog ikke på siden, men måske der er håb for anstændigheden og respekten for mangfoldigheden alligevel - selv på Ekstra Bladet?

Please publish modules in offcanvas position.