Ida Damgaard. Her ved Copenhagen Pride 2019. Ida Damgaard. Her ved Copenhagen Pride 2019. Foto: Privat.

Jeg var et af ”de der” børn

K2_WRITER_BY Ida Damgaard og Lars Henriksen / Opinion / Onsdag, 03 Juni 2020 11:39

HADFORBRYDELSER – Tirsdag på Christiansborg Slotsplads holdt næstforperson Ida Damgaard og forperson Lars Henriksen fra Copenhagen Pride en fælles tale, som vi efter aftaler gengiver her i sin fulde længde. Det er markeret hvem der læste hvilken del.

Ida Damgaard:
Jeg var et af ”de der” børn.

Så snart jeg dannede en bevidsthed, gjorde jeg op med omverdenens ide om, jeg skulle være en pige. Jeg ville hellere være en dreng.

Derfor havde jeg kort hår, og ville i hvert fald ikke gå i kjole! Faktisk var der engang, da jeg var 6 år gammel, hvor min mor alligevel havde overtalt mig til at have nederdel på i børnehave. Jeg gemte mig bag min mor hele vejen ud på legepladsen, fordi jeg var så flov.

Det skal lige siges, at dette var et enkeltstående tilfælde. Generelt var jeg så heldig, både min familie, omgangskreds og børnehave fuldkommen accepterede mig, som jeg er.

Jeg er vokset op i miljøet omkring Bøssehuset på Christiania, og har været omgivet af lige stærke kvinder, der kunne bygge og smede, frække fyre i netstrømper, og smukke mænd i kjoler.

Desværre rakte det lille paradis ikke ud på den anden side af plankeværket. Da jeg startede i skole, begyndte mobningen. Jeg rettede ind under presset. Vi har altså et samfund, hvor selv 7-8 årige børn rigidt håndhæver kønsrollerne. Det har de selvsagt ikke selv fundet på, de har det fra de voksne.

I dag har jeg en dybere forståelse af, hvad der i virkeligheden var på spil.

Nu er det os, der er de voksne, så er det ikke på tide, vi laver det om? Derfor står vi her i dag. I kjoler. Både for os selv, og især i solidaritet med alle jer, der ikke frit kan bevæge jer rundt i samfundet, som dem I er uden at møde modstand, hån had og vold.

Det er derfor, vi er her i dag

Lars Henriksen:
For at vise vores børn og unge, at deres barndom ikke skal bruges på at hugge en hæl eller klippe en tå for at tilpasse dem normer, som passer på få, men er snærende for flertallet, men på at få at vide, at vi priser dem for deres egenart, at vi værdsætter deres forskellighed og at det unikke, som vi hver især bidrager med til det store fællesskab, er vigtigt.

At alsidigheden bidrager positivt til helheden.

Det giver flere ideer, mere kreativitet, flere løsninger, bedre fællesskaber, tryggere mennesker og sjovere samfund.

Det er derfor, vi er her i dag.

Ida Damgaard:
Vi må ikke glemme, at det strengt binære kønsparadigme er meget hvidt og kristent i sit ophav, derfor er det også et racistisk system, som bliver brugt til at udøve undertrykkelse af QPoC (Queer People of Color) i hele verden.

Det er derfor, vi er her i dag.

Lars Henriksen:
Og vi er her for at vise dem, som er med i VORES unikke fællesskab – LGBTQIA+ miljøet – at uanset hvem du er, hvordan du ser ud, klæder dig, repræsenterer, identificerer eller er til i verden, så værdsætter vi dig. Så har du en afgørende plads i vores fællesskab og så er vi her til at bakke dig op til at være dig selv.

Det er derfor, vi er her i dag.

Siden pridebevægelsens start har vores aktivisme handlet om, at når målet er fyldt – når vi har fået nok, så tager vi til genmæle – så går vi på gaden og så lader vi vores stemmer høre.
Stemmer, som kræver respekt, rettigheder og tryghed for os som borgere.

Det er derfor, vi er her i dag.

Og vi er symbolet på, at når vi står sammen, når vi insisterer på vores menneskelighed, når vi viser vores styrke i fællesskabet og styrken ved vores fællesskab, så kan vi forandre verden.

Vores historie er historien om undertrykkelse, kriminalisering, hån og overgreb.

Men den er også historien om styrke, sejre, forandring og stædighed, som har ført til, at den verden, vi ser i dag, i langt højere grad end den verden jeg selv og flertallet i verden er vokset op i, lytter anderledes, og samler så mange, som deltager i vores aktion i dag om at insistere på retten til at være sig selv.

Det er derfor vi er her i dag.

Og det er derfor, vi vil blive ved med at samles.

For det er en positiv kamp for positive budskaber og mål.

Om inklusion, respekt, medmenneskelighed, fællesskab, solidaritet og vilje til forandring.

Ida Damgaard:
Lad os opretholde presset. Lad os ikke tage et eneste skridt tilbage. Fremtiden er vores, hvis vi bliver ved med at holde sammen.

Fælles:
Tak, fordi I er her i dag.

LÆS OGSÅ: Kjoleaktion var kun begyndelsen

 

Please publish modules in offcanvas position.