Redaktør for ComingOut Brian Kjær Capkan. Redaktør for ComingOut Brian Kjær Capkan. Foto: Pilu Ottosen / ComingOut.

Ugidelighed, svigt og los i røven

K2_WRITER_BY Brian Kjær Capkan / Opinion / Mandag, 02 Marts 2020 12:10

LEDER – Hvad pokker er meningen, når ComingOut i en artikel omtaler LGBTQ+miljøet som præget af ugidelighed og internt svigt? Få forklaringen her.

Naturligvis skal vi tale pænt til og om hinanden. Det har jeg skrevet om i mine ledere flere gange, og det står jeg naturligvis stadig inde for. Men hvad skete der så lige med artiklen ’Danske LGBTQ+ere er ugidelige og svigter hinanden’? Den faldt ikke i god jord hos alle. Det forstår jeg godt, og beklager, hvis nogen synes det var over stregen. Det var da også med en vis betænkelighed, at jeg brugte de valgte formuleringer. Årsagen kommer her:

For en måneds tid siden kontaktede jeg Als Research for at høre hvordan det går med Ligestillingsministeriets store igangværende undersøgelse ’Udfordringer i forhold til at have LGBT+ identitet’, som de står for. Ikke så godt viste det sig. Der var stadig et stykke vej til det ønskede antal besvarelser, og succeskriteriet er endda ikke specielt højt. Undersøgelsens vigtighed taget i betragtning er det skuffende.
Derfor besluttede jeg, at ComingOut skulle give sagen lidt opmærksomhed, og det førte til to artikler, hvor vi som et forsøg beskrev samme problematik med to forskellige vinkler.

Den første artikel havde en positiv vinkel, og gik online den 26. februar med overskriften ’Godt nyt: Enestående mulighed for danske LGBTQ+ere’. Den havde begrænset succes. Ikke de vilde læsertal, og ikke nogen nævneværdig respons på Facebook. Men den anden artikel, ’Danske LGBTQ+ere er ugidelige og svigter hinanden’ fik derimod meget opmærksomhed, da den gik online den 28. februar. Indholdet er mere eller mindre det samme, men vinklen er negativ, og fokuserer på det faktum, at antallet af deltagere er skuffende.
Og sikke en respons! 12 gange så mange læsere som den første artikel og god respons på Facebook.

Det er på sin vis lidt tankevækkende.

Nogle tog godt imod det lille los i røven, og gennemførte undersøgelsen. Super! Mission accomplished.

Men som flere skrev i kommentarfelterne, så forudsætter en deltagelse jo, at man er klar over at undersøgelsen eksisterer, og her må Als Research og Ligestillingsministeriet påtage sig et ansvar og evaluere på deltagerniveauet.

Andre påpeger, at disse undersøgelser kommer igen og igen, og at man let når et mætningspunkt. Fuldt forståeligt. EU laver en europæisk undersøgelse hvert andet år, og udover den nuværende igangværende undersøgelse fra Ligestillingsministeriet, så har Kulturministeriet netop gennemført en med fokus på LGBTQ+personers deltagelse i idræt. Flere er sikkert på vej, og det skal ses som en positiv ting. For uden ordentlig viden på LGBTQ+området, så får vi ikke politikerne til at udarbejde den lovgivning der er nødvendig. Så vi må spørge os selv: Hvad vil vi helst? Bruge en halv time om året på undersøgelser, eller acceptere at Christiansborg ikke retter op på de områder, hvor det er nødvendigt?

At ComingOut her til sidst i undersøgelsens løbetid giver den opmærksomhed, sker på vores initiativ, og de erfaringer vi har fået videregiver vi til Als research og ministeriet. Det grove sprogbrug i artikel to er i øvrigt mit ansvar alene, og kan ikke klandres hverken Als Research eller ministeriet.

Hvis du endnu ikke har deltaget i undersøgelsen, så kan du gøre det her. Det tager kun 10-15 minutter og gør en positiv forskel.


Brian Kjær Capkan
Redaktør

Please publish modules in offcanvas position.