Den sommer far blev homo Foto: Karoline Lieberkind.

Den sommer far blev homo

K2_WRITER_BY Knud Overgaard Pedersen / Underholdning - vi anbefaler / Mandag, 09 September 2019 11:28

Knud Overgaard Pedersen er teateranmelder og kulturblogger på Facebookbloggen KOP kultur.
Han har en særlig kærlighed til skuespillet, men holder også meget af musical, performance og moderne dans. Er exam.art. i dramaturgi og til dagligt ansat på Nationalmuseet, så der er dømt kultur fra morgen til aften hele året rundt.

Efter den massive succes med - og en Reumert-pris for - “Fucking Åmål”, er HiLS DiN MOR tilbage på scenen med en ny LGBT+ ungdomsforestilling. Denne gang har de kastet sig over Endre Lund Eriksens ungdomsroman Den sommer far blev homo. Den handler om 13-årige Arvid, der holder campingferie alene med sin far efter, at hans mor er stukket af med sin pilatesinstruktør. Det er en trist ferie. Far er ked af det, og Arvid savner sin bedste ven, Frank, der også holder ferie og først er tilbage om 14 dage.

I nærheden bor Indiane med sin far, Roger, der er bøsse. Hun får hurtigt et godt øje til Arvid og vil gerne hænge ud. Hendes far er også blevet skilt, så Indiane ved godt, hvordan Arvid har det. Stemningen kommer op i gear, da Rogers gaydar bipper sig ind på Arvids far, som ikke er uinteresseret i den åbenlyse charmeoffensiv. Arvid går nærmest i panik, for hans far er da ikke bøsse. Sammen med Indiane lægger de en plan for, hvordan de kan forhindre, at fædrene bliver kærester.

Det er en dejlig historie om, hvordan det er at være en usikker og forvirret teenager. Skilsmisse. Pubertet. Piger. En gryende seksualitet. Og bekymringen om hvornår man får hår på den, når bedstevennen Frank allerede har både hår og stemme i overgang. Julie Maj Jakobsen har skrevet et fremragende manuskript, og Mia Lipschitz har instrueret og koreograferet en stilistisk smuk og forrygende morsom forestilling, der fornemt balancerer, så det mere alvorlige budskab også får plads og tid til at synke ind.

Peter Schlie er fortræffelig som Arvid. Sød, sjov, forvirret og momentvis så rørende, at man husker, hvordan det var at være lige netop dér, hvor hormonerne eksploderer i teenagekroppen. Julie Jeziorski Jensen er ikke mindre fortræffelig som den nysgerrige og ligefremme Indiana, hvor puberteten allerede buldrer derudaf. De to karakterer vil mange kunne identificere sig med. René Benjamin Hansen er i topform som den omsorgsfulde, forelskede og electric boogiende far. Og Mikkel Reenberg er intet mindre end forrygende morsom som Roger, Frank og den storbarmede Lisbeth. En flirtende og drøncharmerende friskfyr, der er overraskende god til synkronsvømning.

Turnéscenografien er genial. Enkel og fin skaber den smukke scenebilleder, og byder ligesom iscenesættelsen på morsomme overraskelser. Mens en fed musikkulisse får fødderne til at vippe i takt og hofterne lyst til at rotere på stolesædet.

Den sommer far blev homo er fremragende ungdomsteater, eller måske i virkeligheden bare fantastisk teater. Publikum ved premieren var stort set kun voksne og vi morede os alle herligt. Forestillingens åbenlyse kvalitet er evnen til at formidle et vigtigt og svært tema, der nemt kan drukne i teenagefnis og smarte kommentarer. Med imponerende kærlighed, respekt og forståelse for temaets mange aspekter, nuancer og stereotyper bliver vi alle klogere på LGBT+teenagerens udfordringer igennem forløsende latter og nærmest poetiske pauser til eftertænksomhed.

Det blev en god sommer for Arvid og hans far, hvor Arvid kom i puberteten. Blev kysset. Og fik hår på den.

Hippodromen 19. oktober til 5. november.

Dramatiker: Julie Maj Jakobsen. Instruktør: Mia Lipschitz. Medvirkende: Peter Schlie, Julie Jeziorski Jensen, Mikkel Reenberg og René Benjamin Hansen. Scenograf: Mona Møller Schmidt.

K2_TAGS

Skriv en kommentar

Please publish modules in offcanvas position.